En bild på en grön hängmatta i en skuggig men solig skog.

Sova ute

Hur många nätter senaste året sov du utomhus?

Lite beroende på hur man räknar (är tält utomhus eller ett eget hus?) tror jag de flesta kan bara behöver ena eller i bästa fall båda händernas fingerar för att räkna. För några år sen försökte jag bara för att det var kul öka antalet övernattningar ute genom att komma ut på fler utflykter och små äventyr, och märkte hur bra jag mår av att spendera mer nätter ute.

Bara romantiken i att ”sova under stjärnorna” eller ”somna till vindens sus i träden” gör ju sitt. En lägereld att somna bredvid är helt underbart.

Ett vanligt problem om du är ute och vandrar är att du antagligen inte vill släpa med din vanliga säng utan sover på ett gammalt liggunderlag. Du vaknar med ont i ryggen och stel nacke. Kanske har du frusit under natten och efter en natt längtar du mest efter att lägga dig igen, med din vanliga kudde.
Så tyvärr, här är det ofta en materialsport. Ifall du vill njuta av sömnen ute kanske det är bra att investera i ett liggunderlag, sovsäck med mera som passar just dig. Myggnät är också bra på sommaren.

Dessutom kan det kännas ovant att sova ute så du sover oroligt. Andra ljud, annan miljö, annan känsla. Här tror jag det bara handlar om vana. Har du väl gjort det några gånger så känner du dig tryggare, mer hemvan och kan slappna av.

Att sova ute gör att vi anpassar oss efter ljuset och dygnsrytmen. Lägger du undan mobilen får du mer effekt. Vissa tider på året har jag svårt att sova hela nätter. Ett tips är att göra det så enkelt som möjligt och övernatta ute i närheten av hemmet.

Boktips:

Sova ute : om att finna sitt lugn i naturen
Författare: Markus Torgeby

För egen del har jag sen länge övernattat då och då i trädgården eller på balkongen. Jag inser att ”tälta i trädgården” är något som man mest gör som barn. Men om du kan skratta åt dig själv, acceptera att grannar som råkar se dig kanske ser dig som lite udda så är det väldigt smidigt.
Du kan använda ett vanligt täcke och kudde om du vill. Kanske till och med en vanlig skumgummimadrass? Fryser du eller blir akut hungrig är det nära hem.

Själv brukar jag hänga upp hängmattan, dra upp en tarp över ifall det kommer regna eller snöa, och sen krypa ner i sovsäcken när det är läggdags. Känslan av kylan mot ansiktet och det långsamma gungandet i hängmattan är riktigt lugnande. Jag kan ligga där och titta upp på mörka natthimlen och stjärnorna, eller höra snön falla.

Rent konkret tycker jag det hjälpt mig återställa sömnmönstret, särskilt efter sommartids-ändringen och när ljusmönstret över dygnet ändrats.

Är det något du provat, eller är intresserad av?

Vår förening handlar inte bara om MovNat som träning, utan även hur vi kan anpassa livsstilen och habitatet runt oss människor för att må bättre.

Välkommen som medlem, och kom med på diskussionerna i vår Discord!


Publicerat

i

av